הקוד האלבני

תקציר

"הקוד האלבני" – תיעוד הסיפור שהושתק ע" הדיקטטור הקומוניסטי הוג'ה, על אלבניה, שרוב תושביה מוסלמים, במלה"ע ה-II. המדינה היחידה באירופה שהצילה אלפי פליטים יהודים מציפורניו של היטלר. אנני אלטרץ שניצלה באלבניה כילדה יוצאת עם בנותיה להגיד תודה לעם האלבני ולמי שעוד זוכר. הן חושפות סיפור גבורה וסיכון שעברו פשוטי העם כמו גם מנהיגיו בפעולת ההצלה. הן מגיעות לאחרוני העדים ולבני המשפחה שהצילו את אנני. זהו סיפור של תקווה חמלה ואומץ אנושי השומר על כבוד האדם. קרן ראול וולנברג המנציחה את השואה, מעניקה בסוף לאלבניה את עיטור הכבוד " בית לחיים"

דבר הבמאית - יעל קציר

כשעלתה ההצעה לעשות סרט על אלבניה לא ידעתי עליה דבר. בקושי זכרתי היכן מקומה על מפת אירופה, כנראה שגם רבים מחברי לא ידעו. כך התחיל מסע מרתק לעולם שנגלה בפני וממש התאהבתי בו. במהרה גיליתי שהאלבנים הצילו אלפי פליטים יהודים מציפורני הנאצים בארצות אירופה שנכבשו על ידם. ושאלבניה שרוב אוכלוסייתה מוסלמית, הייתה המדינה היחידה באירופה שלא הסגירה אף יהודי לידי הגרמנים. אף שהקהילה היהודית המקומית הייתה קטנה ומנתה ס"ה כ-200 איש האלבנים הצילו אלפי פליטים שהגיעו לארצם, וכל זאת בזכות הקוד המוסרי שלהם הפותח דלת ונותן הבטחה = בסה לעזור לנרדף ללא הבדל דת גזע או מין. האם זה עוד סרט שואה שאלתי את עצמי. אכן כן אבל לקחיו עומדים תקפים במיוחד גם לימינו אנו.

שלטון הטרור של הדיקטטור הקומוניסטי אנוור הוג'ה, לאחר המלחמה, מנע מהעולם להכיר או להוקיר את מפעלם של האלבנים. הוג'ה אטם את אלבניה לעולם החיצוני ב-750אלף בונקרים שנבנו בעבודות כפייה.  רק לאחר מותו ונפילת הקומוניזם העולמי אפשר היה להתחיל לספר. כיום כשנותרו רק עדים בודדים זהו הרגע האחרון לתעד את גדולת האלבנים והקוד המוסרי שלהם.

אנני אלטרץ-פרנסיס, נולדה במקדוניה וכיום חיה בתל אביב. היא ניצלה כילדה באלבניה והחליטה לקחת  את בנותיה לשם. גם ישה אלטרץ ז"ל, בעלה של אנני ואבי בנותיה, ניצל כילד באלבניה. אנני הבטיחה לו לפני מותו שתיסע לשם להודות למי שעוד אפשר. כששמעתי שהיא נוסעת אזרתי עוז והחלטתי לתעד את המסע. אנני הבינה והסכימה. העבודה על הסרט נמשכה שלוש שנים אך הצלחתי להביאו לקו הגמר.

היה זה מסע מרגש החושף סיפור על חום אנושי והושטת עזרה לפליטים. אחת מתרומותיו המשמעותיות של הסרט הוא בעובדה שנחשפת תמונה שלמה בה המנהיגות האלבנית שמשה מופת לכל העם ביחסה לפליטים הנרדפים ובמציאת דרכים להצלתם. בסופו של הסרט מעניקה קרן ראול וולנברג הבינ"ל  את עיטור הכבוד בית לחיים לכל אלבניה על גבורתה וייחודה.

למרות שהסרט הוא סרט היסטורי הלקח שלו הוא עכשווי. 50 מיליון פליטים נעים על כדור הארץ בחיפוש אחר מקלט. אני מקווה שכשהצופים  בסרט ילכו הביתה ויעשו חשבון נפש הם יבדקו את עצמם ואת יחסם לפליטים כיום. אני מקווה שלפחות חלק מהם יתרגם את הלקח למעשים בגלל סיבות פוליטיות.

במשך קרוב ל70 שנה מתום מלחמת העולם השנייה שלט באלבניה דיקטטור קומוניסטי שונא ישראל ויהודים. הוא הסתיר ואף מחק את פעולתם של האלבני בתקופת המלחמה.

טריילר

קישורים